Thailand: veiligheid Gouden Driehoek

Toeristen bij de Gouden Driehoek

Toeristen bij de Gouden Driehoek

Veiligheidsonderzoek van de Gouden Driehoek

Historisch onderzoek in Chiang Saen

Van 1 tot 4 maart heb ik een bezoek gebracht aan Chiang Saen, Mae Sai en de Gouden Driehoek in Thailand voor een veiligheidsonderzoek. Het doel van mijn bezoek was historisch onderzoek in Chiang Saen. Tevens wilde ik de veiligheidssituatie bij de grens tussen Thailand en Myanmar onder de loep te nemen. Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt alle reizen af naar het grensgebied tussen Mae Sai en de Gouden Driehoek in Thailand. Dit staat in het reisadvies: “Reis niet naar de streek in het noorden van Thailand aan de grens met Myanmar in het grensgebied tussen Mae Sai en Laos. Hier zijn drugsbendes actief.”
In het reisadvies staat ook het volgende: “Vanwege de veiligheidssituatie zijn grensovergangen gesloten.” Thailand heeft eind maart 2020 alle grenzen gesloten in verband met het Corona virus, inclusief de grens met Myanmar. De grens bij Mae Sai is nog steeds dicht. De verwachting is dat dat voorlopig zo zal blijven in verband met de politieke situatie in Myanmar. Het heeft niets met de veiligheidssituatie bij de grens te maken. Is dit negatieve reisadvies echt nodig? Ik ben zelf gaan kijken in Mae Sai en bij de Gouden Driehoek.
Kaart van Thailand

Thailand kaartje van de Nederlandse overheid, maart 2022

Bezoek aan Mae Sai en de Gouden Driehoek

In Mae Sai was het stil maar toch wel veel drukker dan in Augustus. Ik ben westerse en Thaise toeristen tegengekomen en de meest marktstallen bij de grens zijn nu open. Daarna ben ik naar de Gouden Driehoek, het drielandenpunt, gereden waar ook veel stalletjes en restaurants in middels open zijn. Ook dat is een groot verschil met de situatie in Augustus. Het kleine opium museum is nu ook open en er waren tientallen westerse en Thaise toeristen  bij het drielandenpunt. E was een groep van 39 toeristen van de Poolse touroperator Rainbow. Het was fijn om te zien dat lokale mensen weer wat verdienen aan toeristen. Ik heb drie nachten geslapen in Chiang Saen en ben ‘s morgens naar het drielandenpunt gefietst.
Man bij gedenkteken

Frans, de auteur, in Mae Sai

De Pha Muang Task Force

De grens tussen Mae Sai en het drielandenpunt valt onder de verantwoordelijkheid van de Pha Muang Task Force van het Thaise leger. Ik heb gesproken met John Roberts, die al zo’n 15 jaar het olifantenkamp van het Anantara Golden Triangle Elephant Camp and Resort onder zijn hoede heeft. John woont al vijftien jaar vlakbij de Gouden Driehoek. Hij heeft regelmatig contact met de commandant van de Pha Muang Task Force, die hem en het management van het hotel op de hoogte houdt van de veiligheidssituatie.
Er vindt smokkel van drugs plaats van Myanmar naar Thailand. De Pha Muang Task Force heeft op 23 november 2021 een groep smokkelaars onderschept waarbij zes van de smokkelaars zijn doodgeschoten. Zie de Bangkok Post. Dit is in Mae Fah Luang district gebeurd, niet in het grensgebied tussen Mae Sai en de Gouden Driehoek. De smokkel vindt over het algemeen plaats in het holst van de nacht op plaatsen die ver van de bewoonde wereld zijn. De grensstreek tussen Mae Sai en de Golden Triangle is te druk en te zwaar bewaakt.
Drie toeristen Gouden Driehoek Thailand

Ontmoeting met Duitse toeristen in Mae Sai

Op de grens van Thailand en Myanmar

De grens tussen Thailand en Myanmar is meer dan 2400 km lang. Er zijn een beperkt aantal plaatsen waar toeristen bij de grens van Thailand en Myanmar kunnen komen. Voorheen waren er maar drie grensovergangen open voor westerse toeristen: Mae Sai, Mae Sot en Ranong. In November en December vorig jaar ben ik veel plaatsen geweest die niet ver de grens zijn zoals Ban Rak Thai (pal op de grens), Doi Ang Khang (5 km van de grens) en plaatsen als Doi Mae Salong en Thaton. Er waren overal volop Thaise toeristen. De hotels in Ban Rak Thai waren volgeboekt tot eind maart.
Mijn conclusie is dat er niet voldoende reden voor een negatief reisadvies voor de grens met Thailand en Myanmar is en voor de Gouden Driehoek. In het reisadvies van het Ministerie ontbreekt verder bronvermelding en feitelijke onderbouwing. We weten niet waar dit advies op gebaseerd is. Op de website van de overheid wordt uitgelegd hoe het reisadvies gemaakt wordt. Dit staat er: “De Nederlandse ambassades en consulaten monitoren continu de situatie in het land en de regio waar zij werken. Door bijvoorbeeld naar mogelijk onveilige gebieden toe te gaan.” Ik heb daar geen bewijs van kunnen vinden. Ik heb de ambassade gevraagd waar dit advies op gebaseerd is en wacht nog steeds op antwoord.
Fiets bij de Gouden Driehoek

Fiets bij de Gouden Driehoek

You may also like...